Ayurvedische massage

In Ayurvedische leefstijlprincipes voor preventieve gezondheid is er een centrale rol weggelegd voor massage. Dit is in Nederland nog wat onbekend, maar vast niet voor lang!

De essentie van de Ayurvedische massage (Abhyanga) is dat de balans tussen de diverse lichamen (fysiek/zintuigelijk, mentaal, emotioneel, energetisch) wordt gevonden door de combinatie van enerzijds de massagebehandeling en de werkzame olie. De massage kan afgestemd worden op je dosha-indicatie of gewoon op de individuele (intuïtieve) behoeften van dat moment in het brengen of behouden van balans. Dit is ontzettend persoonlijk en dynamisch, afhankelijk van de periode in je leven, de dag of zelfs het tijdstip waarop je een massage boekt. Je bent en blijft continu in ontwikkeling, vandaar dat persoonlijke afstemming erg belangrijk is. Het steeds bevragen van deze behoefte is op zichzelf al een mooi effect van de massage: je ontwikkelt jezelf in een mindful lichamelijk- en energiebewustzijn.

Waarom & effecten

Iedereen die behoefte heeft aan een massage op Ayurvedische wijze is welkom. Je kan hiervoor verschillende redenen hebben en die hoor ik graag tijdens de kennismaking. Thema’s die hier bij kunnen horen zijn:

 • Het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn;
 • Grip krijgen op (zintuigelijke) prikkelverwerking;
 • Energieflow, blokkades en lekkages;
 • Zelfliefde en zelfzorg;
 • Ontspanning en stressreductie;
 • Chronische pijn;
 • Vermoeidheid en burned-out;

Een massage is therapeutisch wanneer je het inzet voor je fysieke, mentale en/of energetische gezondheid. Het effect van een massage is zeer divers maar aangeraden wordt om je minimaal 6-8 keer te laten masseren per jaar om een impact te kunnen ervaren. Regelmatige massage heeft de volgende bewezen voordelen:

 • Zenuwsterkend, circulatieverbeterend;
 • Beschermend, weerstandverhogend;
 • Huidversterkend, weefselversterkend voor spieren, botten en gewrichten;
 • Kalmerend, pijn verminderend.

Maar het zijn vooral hele persoonlijke effecten die niet goed te voorspellen zijn, daarvoor zal je het vooral zelf moeten ervaren wat het voor je kan betekenen…

Plantpower!

Bij de massage worden klacht/behoeftespecifieke kruidenoliën (taila’s) gebruikt. Deze zijn gemaakt van Indiase planten en naar Indiase receptuur, met een sesamolie als basis. Deze recepten zijn gebaseerd op een kruidenleer die (in de meeste gevallen) al eeuwenoud is en als wetenschap onderdeel is van de cultural heritage van India. Er zijn oliën die goed zijn voor het fysieke lichaam, bijvoorbeeld in het geval van eczeem of huidziekten, of oliën die goed zijn voor pijnlijke gewrichten en spieren. Ook zijn er oliën gericht op het energetische lichaam, energiebalans of juist verstoringen daarin. Ook zijn er oliën gericht op het emotionele lichaam waarbij er in tijden van spanning, rouw of stress extra verzorging gevonden kan worden in verzachtende plantenkracht. De distributie van de oliën wordt op gecontroleerde wijze gedaan door Holisan, de enige Nederlandse leverancier van deze authentieke Indiase oliën.

Wat kan je verwachten?

De sfeer van de massageruimte is erg belangrijk om goed te kunnen ontspannen waardoor je wat beter in je lichaam kan ‘inchecken’ voor een mindful ervaring. Ik probeer hiervoor alle zintuigen wat te kalmeren door gedimd kaarslicht, rustgevende muziek, fijne geuren en warme oliën. Ook is het fijn dat het altijd behaaglijk warm is. Het is heel persoonlijk wat ontspanning geeft, dus ik stem dit graag met je af.

Voor elke behandeling is het goed om te weten waar de massagebehoefte ligt. Dat verschilt van moment tot moment dus ik vraag hier altijd naar, zowel tijdens de boeking als op het moment dat je op de massagetafel ligt. Heb je een super drukke periode met veel aan je hoofd, dan zal een ontspannende, verzorgende strijking passen met kruidenolie die de ontspanning van lichaam en geest ondersteunt. Of misschien zit je in een periode waarin je wat energietekort ervaart en niet goed tot actie komt, dan zal juist een wat stevigere strijking met nadruk op het afvloeien van afvalstoffen beter passen. Of misschien heb je fysieke inspanning zoals een sportprestatie geleverd, waardoor je behoefte hebt aan een spierherstellende behandeling. Door te weten waar de behoefte ligt kan ik de bijpassende oliën kiezen en mijn intuïtieve focus tijdens de massagebehandeling op je afstemmen.

Na een massage is er soms de behoefte om de ervaring na te bespreken met een kopje (uiteraard Ayurvedische) thee. Dit geeft mij inzicht in jouw beleving en hoe je het hebt ervaren. Deze inzichten neem ik dan graag weer mee in een volgende massage om zo steeds meer en beter af te kunnen stemmen op jouw behoefte. Dit is onderdeel van een therapeutische benadering waarbij ik graag met je meepuzzel wat werkt voor jou.

Handig om te weten

 • De Ayurvedische olie werkt in tijdens èn na de massage. Doe daarom oude kleren aan die met de ingetrokken olie op je huid in contact mag komen.
 • Een hoofdmassage is fantastisch, je haar raakt wel flink geolied, neem daarom een muts/handdoek mee waarmee je je haar tegen kou kan afdekken op weg naar huis.
 • De volledige lichaamsmassage is het meest weldadig. Meestal werk je daar middels deelmassages naar toe om vertrouwd te raken met de oliemassage en therapeut.
 • Drink veel warm water, in ieder geval na de behandeling om de afvalstoffen af te kunnen vloeien. Dit is erg belangrijk voor een positief effect van de massage.
 • In de eerste drie maanden van een zwangerschap is massage niet mogelijk.

 

%d bloggers liken dit: