Ayurvedische oliebehandelingen

In Ayurveda staan behandelingen met warme, plant-based medicinale olie centraal om de doshas te balanceren en het lichaam naar de healing mode te begeleiden waarbij het zijn intelligente werk kan doen om het lichaam weer terug in balans te brengen.

In Ayurveda is er een centrale rol weggelegd voor massage van het lichaam. Dit is in Nederland nog wat onbekend, maar vast niet voor lang! De essentie van de Ayurvedische massage (Abhyanga) is dat de balans tussen de diverse lichamen (fysiek/zintuigelijk, mentaal, emotioneel, energetisch) wordt gevonden door de combinatie van enerzijds de massagebehandeling en de werkzame olie. De massage kan afgestemd worden op je dosha-indicatie of gewoon op de individuele (intuïtieve) behoeften van dat moment in het brengen of behouden van balans.

Dit is ontzettend persoonlijk en dynamisch, afhankelijk van de periode in je leven, de dag of zelfs het tijdstip waarop je een massage boekt. Je bent en blijft continu in ontwikkeling, vandaar dat persoonlijke afstemming erg belangrijk is. Het steeds bevragen van deze behoefte is op zichzelf al een mooi effect van de massage: je ontwikkelt jezelf in een mindful lichamelijk- en energiebewustzijn.

Andere Ayurvedische oliebehandelingen aanbied zijn de volgende:

 • Shiro Pichu
  Shiro betekent ‘hoofd’ en pichu is in dit geval een katoenen gaas. Dit is een fysiek en mentaal vitaliserende èn kalmerende oliebehandeling voor het hoofd, waarbij er een gaas wordt verbonden op de kruin van je hoofd en er warme olie op wordt gegoten. Het hoofd wordt beschouwd als een belangrijk marma (energiepunt) waar ook alle indriya’s (zintuigen) aanwezig zijn. Het aanbrengen van olie op het hoofd voedt prana (levensenergie) en de zintuigen.
 • Karna Purana
  Karna verwijst naar ‘oor’ en purana betekent ‘vol’. ‘ De therapie omvat het voorzichtig vullen van de oren met warme medicinale kruidenolie totdat de gehoorgang gevuld is met de olie. Eenvoudig gezegd krijgt het binnenoor een smerend kruidenbad. Dit wordt toegepast voor gehoorstoringen, overmatig oorsmeer, tinnitus, stress/sensorische uitputting, overbelast zenuwstelsel, insomnia, stijve kaakspieren e.a. Het is een bijzonder ontspannen behandeling waarbij je even helemaal naar binnen keert.
 • Nasya
  ‘Nasya’ betekent neus. De applicatie van druppels medicinale olie in de neus wordt gebruikt voor diverse fysieke, hormonale en mentale disbalans. Het is reinigend en voedend. In mijn praktijk pas ik het met name toe om de hormonale en mentale functies te verbeteren, voor een betere ademhaling (prana opname) en voor stressverlichting. Nasya balanceert alle dosha’s, reinigt de sinussen en voedt/activeert diverse marma’s.
 • Kati/Janu/Greeva Basti:
  ‘Basti’ betekent iets binnen houden, in dit geval olie dat op een plek wordt gehouden door een rind van deeg dat op het lichaam geplaatst wordt waarin de warme medicinale olie wordt gegoten. De plek hangt af van jouw pijn/blessure klachten: Kati (rug), Janu (knie), Greeva (nek/schouders). Het verlicht pijn, stijfheid, ontsteking en zwakte van gewrichten waar een blokkade is ontstaan. Deze behandeling dient herhaalt te worden voor een optimaal resultaat.

Welke oliebehandeling voor jou geschikt is zullen we moeten ontdekken. Daarvoor plannen we eerst een (online) consult om je dosha (dis)balans in kaart te brengen.

Plantpower!

Bij de oliebehandelingen en massages worden klacht/behoeftespecifieke kruidenoliën (tailas) gebruikt. Deze zijn gemaakt van Indiase planten en naar Indiase receptuur, met een sesamolie als basis. Deze recepten zijn gebaseerd op een kruidenleer die (in de meeste gevallen) al eeuwenoud is en als wetenschap onderdeel is van de cultural heritage van India. De distributie van de oliën wordt op gecontroleerde wijze gedaan door Holisan, de enige Nederlandse leverancier van deze authentieke Indiase oliën.

Waarom & effecten

Je kan verschillende redenen voor een oliebehandeling hebben en die hoor ik graag tijdens de kennismaking. Thema’s kunnen zijn:

 • Het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn;
 • Grip krijgen op (zintuigelijke) prikkelverwerking;
 • Energieflow, blokkades en lekkages;
 • Ontspanning en stressreductie;
 • Zelfliefde en zelfzorg;
 • Chronische pijn;

Een massage is therapeutisch wanneer je het inzet voor je fysieke, mentale en/of energetische gezondheid. Regelmatige massage heeft de volgende bewezen voordelen:

 • Zenuwsterkend, circulatieverbeterend;
 • Beschermend, weerstandverhogend;
 • Huidversterkend, weefselversterkend-spieren, botten en gewrichten;
 • Kalmerend, pijn verminderend.

Maar het zijn vooral hele persoonlijke effecten die niet goed te voorspellen zijn, daarvoor zal je het vooral zelf moeten ervaren wat het voor je kan betekenen…

Wat kan je verwachten?

De sfeer van de behandelruimte is erg belangrijk om goed te kunnen ontspannen waardoor je wat beter in je lichaam kan ‘inchecken’ voor een mindful ervaring. Ik probeer hiervoor alle zintuigen wat te kalmeren door gedimd kaarslicht, rustgevende muziek, fijne geuren en warme oliën. Ook is het fijn dat het altijd behaaglijk warm is. Het is heel persoonlijk wat ontspanning geeft, dus ik stem dit graag met je af.

Voor elke behandeling is het goed om te weten waar de behoefte ligt. Dat verschilt van moment tot moment dus ik vraag hier altijd naar, zowel tijdens de boeking als op het moment dat je op de behandeltafel ligt. Door te weten waar de behoefte ligt kan ik de bijpassende oliën kiezen en mijn intuïtieve focus tijdens de behandeling op je afstemmen.

Na een behandeling is er soms de behoefte om de ervaring na te bespreken. Dit geeft mij inzicht in jouw beleving en hoe je het hebt ervaren. Deze inzichten neem ik dan graag weer mee in een volgende behandeling om zo steeds meer en beter af te kunnen stemmen op jouw behoefte. Dit is onderdeel van een therapeutische benadering waarbij ik graag met je meepuzzel wat werkt voor jou.

Handig om te weten

 • De Ayurvedische olie werkt in tijdens èn na de massage. Doe daarom oude kleren aan die met de ingetrokken olie op je huid in contact mag komen.
 • Een hoofdmassage is fantastisch, je haar raakt wel flink geolied, neem daarom een muts/hoofddoekje mee waarmee je je haar tegen kou kan afdekken op weg naar huis.
 • Drink warm (gekookt) water, in ieder geval na de behandeling om de afvalstoffen af te kunnen vloeien.
 • Eet niet vlak voor de massage. Wat fruit of iets lichts kan wel tot een half uur van te voren.
 • Na de massage is het beste om geen actie meer te plannen op je dag, of in ieder geval veel rust. Dit kan nl. de vayu’s verstoren.
 • In de eerste dagen van je menstruatie en de eerste drie maanden van een zwangerschap is massage niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: