Ayurveda

De Ayurvedische levens- en voedingsleer wordt steeds bekender, vooral onder de alsmaar groeiende groep yogi’s en yogini’s (hoera!). Yoga en Ayurveda delen namelijk dezelfde Indiase filosofie en kennisbasis. De zoektocht naar meer lichaamsbewustzijn en persoonlijke groei brengt daarom steeds meer mensen in aanraking met Ayurveda als inspiratiebron voor gezond en goed leven.

Ayurveda is een zeer oude Indiase wetenschap voor een natuurlijke levenswijze, gezonde voeding en balans tussen lichaam en geest. Het is een preventieve geneeskunde, dat wil zeggen dat het zich in eerste instantie richt op het voorkomen van ongezondheid en ziektes. Zo gaan Indiërs met name naar de dokter om gezond te blijven. De Ayurvedische levens- en voedingsleer wordt ook in Nederland steeds bekender. Vooral onder de alsmaar groeiende groep yogabeoefenaars die door verdieping in de onderliggende filosofie en wetenschap in aanraking komen met Ayurveda. Het aantal mensen dat zich bezighoudt met Ayurveda voor gezonde voeding en het vinden van energiebalans neemt dan ook sterk toe. Bovendien is energie en balans voor veel mensen een steeds belangrijker thema in het dagelijks leven. Helaas komt dit mede door klachten van vermoeidheid, stress en overprikkeldheid die worden ervaren als symptomen van de moderne samenleving. De zoektocht naar meer lichaamsbewustzijn en persoonlijke groei brengt daarom steeds meer mensen in aanraking met de Ayurvedische kennis over gezond leven.

Vata Pitta Kapha

De drie energietypes, dosha’s of constituties, die de Ayurveda onderscheid zijn Vata, Pitta en Kapha. Deze types hebben specifieke eigenschappen die voortkomen uit het ‘aard van het beestje’ dat je vanaf je geboorte meekrijgt. De drie dosha’s staan voor de (dis)balans van de 5 elementen (water, aarde, lucht, ether, vuur) die iedereen in een bepaalde verhouding in zich heeft dat je energiehuishouding aandrijft. Hierin zijn de drie types te onderscheiden maar dat moet je niet te statisch zien, deze balans wisselt namelijk steeds in je leven of zelfs per dag kan het anders zijn. Meer inzicht in je eigen constitutie (jouw persoonlijke natuurlijke samenstelling van elementen) en de kenmerken van de dosha’s in het algemeen kunnen je helpen om meer zelf grip te hebben op je leven en bijbehorende (dis)balans. De Ayurveda geeft daarvoor concrete handvatten voor je voedings- en leefpatroon. En dat is niet perse ‘an easy walk in the park’, want het weten is nog wat anders dan het doen (zeg ik uit eigen ervaring;).

Ayurveda heeft mijn kijk op gezondheid en energie sterk verandert naar dit oosterse en natuurgeneeskundige perspectief. Want als je het eenmaal kent en bij jezelf herkent, dan ga je echt anders kijken naar de dingen die je eet of onderneemt in je leven dat invloed heeft op je gevoel van lekker in balans zijn en ziekte te voorkomen.

Meer weten?
ayurveda-test.com
fascinerend.nl
theayurvedaexperience.com