De Ayurvedische levens- en voedingsleer wordt steeds bekender, vooral onder de alsmaar groeiende groep yogi’s en yogini’s (hoera!) die door verdieping in de grondbeginselen in aanraking komen met Ayurveda. Yoga en Ayurveda delen namelijk dezelfde filosofie en wetenschappelijke kennisbasis. De zoektocht naar meer lichaamsbewustzijn en persoonlijke groei brengt daarom steeds meer mensen in aanraking met Ayurveda als inspiratiebron voor gezond en goed leven.

Ayurveda is een zeer oude Indiase wetenschap voor een natuurlijke levenswijze, gezonde voeding en balans tussen lichaam en geest. Het is met name een preventieve gezondheidskunde, dat wil zeggen dat het zich in eerste instantie richt op het voorkomen van (lichamelijke en mentale) ongezondheid.

Het aantal mensen dat zich bezighoudt met gezonde voeding en het vinden van energiebalans neemt sterk toe. Bovendien is energie en balans voor veel mensen een steeds belangrijker thema in het dagelijks leven. Helaas komt dit mede door klachten van vermoeidheid en stress die worden ervaren als symptomen van de moderne samenleving.

Vata Pitta Kapha

Ayurveda ziet mensen als heel unieke wezens met allemaal hun eigen ‘constitutie’: de aard van het beestje zeg maar, je natuurlijke staat van gezonde balans waarmee je bent geboren. Een constitutie wordt gekenmerkt door drie energietypes (dosha’s): Vata, Pitta en Kapha. Deze drie bio-energetische types zijn te herkennen in specifieke eigenschappen voor de bouw en functioneren van zowel je lichaam als geest. Deze drie dosha’s bestaan uit een samenstelling van de vijf natuurelementen (water, aarde, lucht, ether, vuur) waaruit al het leven is opgebouwd en iedereen dus ook in een bepaalde verhouding in zich heeft. Mensen zijn in de drie types te onderscheiden maar dat moet je niet te statisch zien aangezien deze balans steeds beweegt in je leven of zelfs per dag anders kan zijn. Meer kennis en herkenning van de dosha’s en hoe dat bij jou tot uiting komt kan je helpen om meer zelf grip te hebben op je leven en een gezonde balans. Ayurveda geeft daarvoor concrete en praktische handvatten voor je voedings- en leefpatroon. En dat is niet perse ‘an easy walk in the park’, want het weten is nog wat anders dan het doen (zeg ik uit eigen ervaring, ik leer nog steeds elke dag!).

Ayurveda helpt je met een praktische kijk op gezondheid vanuit universele natuurlijke wetten. Als je deze natuurlijke levenskennis eenmaal kent en bij jezelf herkent, dan ga je echt anders kijken naar de dingen die je eet of onderneemt in je leven dat allemaal invloed heeft op je gevoel van lekker in balans te zijn.

Alvast wat ontdekken?:
ayurveda-test.com
www.banyanbotanicals.com/info/dosha-quiz/

%d bloggers liken dit: