Kennismaking met Ayurveda
Mijn eerste kennismaking met Ayurveda was tijdens verdiepende workshops van Yoga Kula. Daarin werd ik geïntroduceerd in de boeiende wereld van energie op basis van de oeroude Indiase filosofie. Ik vond dit wel interessant omdat het aansloot bij mijn interesse voor natuurlijke voeding en mindfullness in het leven (proberen) te staan. Dit was het begin van een verdieping in de Ayurvedische levensleer die mij inzicht hebben gegeven in hoe voeding en leefstijl principes een belangrijke en persoonlijke weg naar gezondheid is en ondersteunt in een gebalanceerde energiehuishouding.

Tijdens een yoga & surf vakantie in Portugal kwam ik aanraking met de Ayurvedische voedingsstijl en filosofie. Ook onderging ik daar voor het eerst de Ayurvedische massage en was ik direct diep onder de indruk van het effect wat het op mij had. Ik voelde een ontspanning en weldaad die anders was dan ik ooit had ervaren, terwijl ik al wel dacht te weten wat massage me te bieden had. De combinatie van de warme oliën, de lange strijkingen en de meditatieve sfeer in de ruimte raakten me in diepere lagen dan enkel de lichamelijke ontspanning.

Energie in balans
Energie in balans is nou niet bepaald iets wat ik van nature in huis heb. Ik kan namelijk een wervelwind zijn in alles wat ik allemaal graag tegelijkertijd wil doen op een dag en het liefst altijd op de volste kracht. In balans zijn is eigenlijk best hard werken af en toe. Ayurveda, yoga en massage helpen mij hierbij. Deze investering in mezelf zou ik niet meer willen of kunnen missen en draag deze kennis dan ook graag over aan anderen middels de persoonlijke lifestyle/voedingscoaching.

Masseren is voor mij een meditatieve en compassievolle ervaring waarbij ik het lichaamscontact inzet om liefdevolle vriendelijkheid en lichaamsbewustzijn probeer door te geven. Massage is een verbinder daar waar lichaam en geest elkaar beïnvloeden, psychische spanningen ervaar je namelijk lichamelijk en fysieke aandoeningen kunnen je psychische gezondheid flink verstoren. Massage ervaar ik als energetisch en compassievol werk  Hersenonderzoek laat zien dat aanraking en ontspanning de psyche positief stimuleert en ondersteunt bij pijn en herstel. Daarnaast zie ik massage ook als ‘gewoon’ fysiek lichaamswerk dat het hormonale en limbische systeem stimuleert voor een gezonde lichamelijke gesteldheid. Ach, en zo zijn er nog veel meer voordelen te noemen van de Ayurvedische massage. Dit zal door iedereen anders beleefd worden en dat is ook helemaal prima.

Achtergrond
Ik heb als sociaal werker in de psychiatrie gewerkt. Daarna heb ik een master in de Pedagogische Wetenschappen behaald waarna ik in het HBO onderwijs ben gaan werken. Het concept van empowerment heeft eigenlijk in alles altijd een centrale rol gespeeld waarbij ik maar nieuwsgierig blijf naar wat maakt dat mensen nou daadwerkelijk versterkt raken in hun persoonlijke veerkracht voor gezond en tevreden leven. De verdieping in de oosterse kennis voor persoonlijke groei ben ik gaan doen met de mindfullness training in 2010 en compassietraining in 2017. In 2017 heb ik de opleiding Ayurvedische massagetherapie bij de Hogechool Ayurveda Geneeskunde (HAG) afgerond. En op dit moment ben ik bezig met de Ayurvedic Practitioner Training (APT) bij de Delight Academy in Amsterdam. Een super mooie vierjarige opleiding in Ayurveda met inspirerende docenten en medestudenten met wie ik dit pad samen doorloop.

Ik versterk mensen – ook niet yogi’s 😉 –  graag bij hun persoonlijke zoektocht naar gezondheid, inzicht in het leven en energie in balans. Neem contact met me op en wie weet tot binnenkort!

Paulien Taken,
Nijmegen

PaulienT.png

%d bloggers liken dit: