Kennismaking met Ayurveda
Mijn eerste kennismaking met Ayurveda was tijdens verdiepende workshops van Yoga Kula. Daarin werd ik geïntroduceerd in de boeiende wereld van energie op basis van de oeroude Indiase filosofie. Ik vond dit wel interessant omdat het aansloot bij mijn interesse voor natuurlijke voeding en mindful in het leven (proberen) te staan. Dit was het begin van een verdieping in de Ayurvedische levensleer die mij de eerste inzichten heeft gegeven in hoe voeding- en leefstijlkeuzes de persoonlijke weg naar gezondheid en levensgeluk is.

Tijdens een yoga & surf vakantie in Portugal onderging ik voor het eerst de Ayurvedische massage en was ik direct diep onder de indruk van het effect wat het op mij had. Ik voelde een lichaamsbewustzijn die anders was dan ik ooit had ervaren, terwijl ik al wel dacht te weten wat massage me te bieden had. De combinatie van de warme olie, de lange strijkingen en de meditatieve sfeer in de ruimte raakten me in diepere lagen dan enkel de lichamelijke ontspanning.

Uiteindelijk ben ik na veel zelfstudie gestart met de Ayurvedic Practitioner Training (APT) bij de Delight Academy in Amsterdam. Een super mooie vierjarige opleiding in Ayurveda met inspirerende docenten en medestudenten met wie ik dit pad samen doorloop.

Energie in balans
Energie in balans is nou niet bepaald iets wat ik van nature in huis heb. Ik kan namelijk een wervelwind zijn in alles wat ik allemaal graag tegelijkertijd wil doen op een dag en het liefst altijd op de volste kracht. In balans zijn is eigenlijk best hard werken af en toe. Ayurveda, yoga en massage helpen mij hierbij. Deze investering in mezelf zou ik niet meer willen of kunnen missen en deel deze kennis dan ook graag middels persoonlijke lifestyle/voedingscoaching.

Masseren is voor mij een meditatieve en compassievolle ervaring waarbij ik het lichaamscontact inzet om liefdevolle vriendelijkheid en lichaamsbewustzijn probeer door te geven. Massage is een verbinder daar waar lichaam en geest elkaar beïnvloeden, mentale/emotionele spanning ervaar je namelijk lichamelijk. En andersom kunnen fysieke aandoeningen je mentale vitaliteit flink verstoren.  Daarnaast zie ik massage ook als ‘gewoon’ fysiek lichaamswerk dat het hormonale en limbische systeem stimuleert voor een gezonde lichamelijke gesteldheid. Ach, en zo zijn er nog veel meer voordelen te noemen van de Ayurvedische massage. Dit zal door iedereen anders beleefd worden en dat is ook helemaal prima.

Achtergrond
Ik heb als sociaal werker in de GGZ gewerkt. Daarnaast heb ik een master in de Pedagogische Wetenschappen behaald waarna ik in het HBO onderwijs ben gaan werken. Het concept van empowerment heeft eigenlijk in alles altijd een centrale rol gespeeld waarbij ik super nieuwsgierig ben naar wat nou maakt dat mensen versterkt raken in hun persoonlijke veerkracht voor gezond en tevreden leven. De verdieping in de oosterse kennis voor persoonlijke groei ben ik gaan doen met de mindfulness training in 2010 en compassietraining in 2016. In 2017 heb ik de opleiding Ayurvedische massagetherapie bij de Hogechool Ayurveda Geneeskunde (HAG) afgerond.

Ik versterk mensen – ook niet yogi’s 😉 –  graag bij hun persoonlijke zoektocht naar gezondheid, inzicht in het leven en energie in balans. Neem contact met me op en wie weet tot binnenkort!

Paulien Taken,
Nijmegen

PaulienT.png

%d bloggers liken dit: